Je hoofd weegt 7 kiloJe hoofd weegt 7 kilo

Nou en? Zul je denken.
Maar wanneer je nou weet dat de houding van je hoofd ten opzichte van je romp
tijdens beeldschermwerk de oorzaak kan zijn van een hele rits aan klachten, heb ik misschien je aandacht?

Buig niet naar je werk maar haal je werk naar je toe!

Hoezo?

Dat hoofd van 7 kilo is met spieren en pezen verbonden aan je nekwervels.
De bovenste twee wervels zorgen ervoor dat je onder anderen “ja kunt knikken en nee kunt schudden”. Een volkomen natuurlijke beweging, wanneer je hoofd zich netjes boven je romp bevindt. Probeer maar, kost geen enkele moeite!
Maar buig je over je werk, dan “hangt” je hoofd als het ware vóór je romp en wordt het gewicht daarvan opgevangen door de lagere wervels. En daar zijn die wervels dus niet op berekend! Probeer nog maar een keer te knikken en te schudden en je voelt het verschil. Gevolg: Chronische hoofdpijn, nekklachten en als je erg lang verkeerd zit zelfs pijn in je onderrug.
Dat wil je toch niet?

Denk eens na over een gezondere werkhouding. Dat doe je uiteraard niet voor je baas (hoewel die natuurlijk wel gebaat is bij fitte medewerkers), maar vooral voor jezélf, ook al wil je dat nu misschien nog niet van me aannemen.

Je voorkomt namelijk, op latere leeftijd (vraag maar aan de oudere medewerkers waar ze allemaal last van hebben!), dat je door lichamelijke ongemakken dingen niet meer kunt die je nu én dan nog zo graag doet.

Meer weten?

Ik help bedrijven op de werkplek met het aanleren van een gezondere werkhouding. Meer info vind je hier. Ook iets voor jouw bedrijf?

Laat een reactie achter