Opgeleverd: AM match Amstelveen

Hoe transformeer je van autoshowroom naar prettig werkbaar kantoor? Opgeleverd: AM match Amstelveen

Een paar jaar geleden mochten wij het ergonomische werkplekmeubilair leveren voor locaties van AM match in Hoofddorp en Amstelveen. In 2021 verhuisde AM match Amstelveen naar een nieuwe locatie. Ons werd gevraagd deze keer mee te denken over de invulling van de ruimte én het verhogen van de sfeer in de voormalige Ford showroom.

Een hele uitdaging, want toen we er voor het eerst binnen stapten was het één grote ruimte waar al het nodige uit gesloopt was. Er waren vaste elementen waar we rekening mee moesten houden en er lag al wel een indelingsplan, (bouwkundige zaken werden door derden uitgevoerd) maar daar was men nog niet helemaal uit. Extra “handicap” was dat het huurcontract van de bestaande locatie op korte termijn afliep zodat er haast geboden was. Hop aan de slag dus!

Vaste elementen, geïntegreerd in ons plan

In een bestaand pand zijn altijd elementen aanwezig waar je als inrichter niet omheen kan wanneer je niet op slopershoogte wilt beginnen.

  • Bouwkundige zaken als kolommen, ramen en deuren, toiletgroep, trappen en een volledig glazen voorgevel.
  • Technische voorzieningen als licht, lucht, water, elektra
  • Spijkervaste elementen, in dit geval een vrij nieuwe keuken (te mooi om te slopen!), een grijze plavuizen vloer, een systeemplafond met lichtkoof en een knalblauwe ingebouwde kastwand.

Ik vertel je straks wat we daarmee gedaan hebben!

Ontwerpfase; Wat is de beste plaats voor de gewenste elementen?

Am Match had in de vorige fase al ergonomische werkplekken en zit-sta tafels bij ons aangeschaft. Die zijn nog zo goed als nieuw en verhuisden dus mee naar het nieuwe pand. Daarnaast was behoefte aan een vergaderruimte, loungehoek, teamtafel en één op één overlegplekken.

Om tot een goede indeling van de ruimte te komen maakten we vooraf een “vlekkenplan”. Dat is een plattegrond waarop staat waar vaste elementen, zoals hierboven beschreven, zitten. Een eerste plan lag er al voor wij erbij betrokken werden. We konden ons daar, op een paar puntjes na, wel in vinden.

Voor werkplekken is voldoende daglicht een harde ARBO eis, dus de reguliere kantoren kwamen vanzelfsprekend aan de glazen gevelkant. Voor de overige elementen, die flexibel gaan worden gebruikt, zochten we een geschikte plaats in het binnenste van de beschikbare ruimte.

Wanden

AM match wilde het reguliere kantoorgedeelte volledig uitvoeren met glazen wanden om de interactie tussen de verschillende kamers te bevorderen. Dat klinkt leuk, maar onze ervaring is dat mensen onrustig worden van alleen maar glas rondom. Ze voelen zich dan al snel “bekeken”. Op ons aanraden is het plan teruggebracht naar een glazen wand aan de halzijde en “tussen” de kantoren dichte systeemwanden met één glazen strook. Zo heeft iedereen privacy maar is er nog wel enig contact mogelijk. Daarnaast is er minder last van galm én gesloten wanden zijn ook nog eens voordeliger dan glazen wanden. De wanden werden in dit project door derden geleverd en geplaatst.

Systeemwanden AM Match oandm.nl

Inkijkwerende folie en diverse logoborden

Na ingebruikname bleken medewerkers zélfs de glazen wand aan de halzijde nog als “te open” te ervaren. Daarom hebben we die gedeeltelijk voorzien van een semi-transparante folie met kamernummers op de deuren. De buitenkant van de gevel is voorzien van ‘One way vision” folie met print, zodat het zicht naar buiten optimaal is maar het zicht naar binnen beperkt.

Ook de productieruimte (aan de achterzijde van het gebouw) werd voorzien van inkijk werende folie, zodat de AM match cliënten rustig kunnen werken.

Zichtbaar voor bezoekers

Om AM match voor bezoekers vindbaar te maken plaatsten we vlaggen (de masten waren er al) aan de straatkant en parkeerborden voorzien van het AM match logo. Op de gevel een 3-D logo en rondom het pand diverse informatiestickers en borden. AM match wordt voortaan gevonden, dat staat vast!

Vloeren

In het pand lag al een grijs gemêleerde plavuizenvloer. Met het oog op de tijdsdruk van dit project en het beschikbare budget werd besloten deze te laten liggen. Een tegelvloer is prima voor de algemene ruimte, maar in sommige situaties is het prettiger, stiller, warmer om een “zachtere” vloer onder je voeten te hebben. De vergaderruimte en de kantoren zijn daarom uitgevoerd met een tapijttegel, qua kleur afgestemd op het al aanwezige meubilair en de bestaande plavuizenvloer. De loungehoek is “afgebakend” met een op maat geproduceerd karpet van Donkersloot.

Meubilair

Bestaande werkplekken

De eerder aangeschafte, hoogte verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen kregen een plek in de glazen kantoren. De zit-sta tafels met bijbehorende krukken werden daar tegenover in de gang geplaatst.

Nieuw meubilair

Loungehoek

In de hoek waar eens een Ford balie stond, plaatsten we een lounge opstelling van het Spaanse Inclass. We maakten gebruik van het ter plaatse al wat verhoogde plafond met spots. Daarvan werd alleen de lichtkleur aangepast waardoor een minder zakelijke sfeer ontstond. De in die hoek wat ál te aanwezige (Ford-blauwe) kastwand wilden we behouden maar wel in een aangepaste vorm. We kozen ervoor deze te bekleden met een houtprint folie, waardoor een rustiger beeld ontstond, terwijl de kasten wel bruikbaar bleven. Rechts voor het raam zijn twee grote plantenbakken voorzien (te plaatsen in Mei 2022)

De loungehoek werd afgeschermd van de zit-sta werkplekken door middel van een speciaal daarvoor ontworpen vrij in de ruimte geplaatste*”roomdevider”. Niet volledig dicht, maar wel gesloten genoeg om zowel de zit-sta werkplekken als de loungehoek van privacy te voorzien.

(*Normaal gesproken moet een kast van dit formaat voor de veiligheid aan vloer, plafond of wand worden bevestigd, maar door de verspringende vorm wordt deze kast vanzelf behoed voor omvallen.)

Overlegplekken

Haaks op de zit-sta werkplekken, dicht bij de entree, plaatsten we een “teamtafel” met stoeltjes en een bankje. Hier kunnen bezoekers plaats nemen en teams makkelijk aanschuiven voor een informeel overleg. Omdat de bestaande vloer wat “grauw” oogde maar wel behouden moest blijven, hebben we op de wanden kleurige doeken aangebracht (deels meeverhuisd van de vorige locatie). Hierdoor ontstond een heel andere sfeer.

Even bellen of rustig werken

Tot slot plaatsten we twee één-persoons “treinzitjes” van het oer-Hollandse Lande met laptoptafels voor degenen die even rustig willen bellen of ongestoord (maar niet aan een bureau) willen werken. Het fijne van deze zitjes is dat de wanden gestoffeerd zijn met geluidsabsorberend materiaal. Je bent dus wel onderdeel van een grotere ruimte, maar ervaart toch rust wanneer je er in plaats neemt.

AM Match treinzitten oandm.nl
Treinzit, geconcentreerd werken of één op één overleg

Ons werk voor AM Match zit er bijna op..

Op wat kleine dingetjes na, een tekst op een wand, wat sfeerverlichting, een folderrek zijn we klaar met deze locatie. Het was weer heel prettig samenwerken met de projectmanagers van AM match. We hopen ze, over een jaartje op zeven misschien? weer te ontmoeten voor een derde ronde!


Ga jij ook verhuizen, vergroten, verkleinen, veranderen?

Leuk! We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op en kijk wat we voor jou kunnen doen.

Laat een reactie achter