Orgatec 2022, nieuws van de beurs

Orgatec Logo

Voor het eerst sinds tijden hebben we weer eens een vakbeurs kunnen bezoeken.
In dit geval de tweejaarlijkse kantoormeubel vakbeurs in Keulen; “Orgatec”.
(Tegelijkertijd liepen de collega’s in Eindhoven op de Dutch design week. Die valt toevallig in dezelfde week.)

Natuurlijk lezen we de vakbladen, dus áchter loop je nooit, maar op een vakbeurs zie, hoor en vooral, vóel je altijd meer. We zijn nu weer helemaal “bij”!

Door Covid ging de vorige Orgatec editie niet door, dus ik was nieuwsgierig wat de beursexposanten dit jaar te bieden hadden.

Aangezien collega nog tot Donderdag in quarantaine zat, ook weer wegens Covid, besloten we deze keer pas op Zaterdag te gaan. Voordeel daarvan is dat er op Zaterdag weinig publiek aanwezig is waardoor je alle ruimte hebt om stands te bezoeken en in gesprek te gaan. Nadeel is dat Zaterdag de laatste (en kortste) beursdag is. De standhouders zijn tegen die tijd uitgevloerd (begrijpelijk, een volle week beurs gaat je niet in de koude kleren zitten!) en sommigen pakten rond 14.00 uur hun spullen al in terwijl de beurs pas om 16.00 uur sloot. Beetje gek dat dat kan. Maar goed, we hebben ons tempo wat aangepast en toch iedereen gezien en gesproken die ons iets te melden had.

Wat viel ons op? Duurzaamheid, akoestiek, ergonomie, design..

Duurzaamheid

NB We gaan hier niet de milieu activist uithangen (de lijm, overigens vaak voorzien van niet erg milieuvriendelijke oplosmiddelen, laten we graag aan een ander over) maar een beetje aandacht voor de huidige problematiek kan geen kwaad. En op de beurs konden we er sowieso niet omheen.

Biobased materialen

Orgatec bio based

Er wordt druk geëxperimenteerd met “Bio-based” grondstoffen als schimmels, visschubben, kokos en sisalvezels, bananenleer, koffieschillen, slachtafval (ja écht!) en andere grondstoffen die al in enige vorm in de natuur aanwezig zijn maar vooralsnog niet werden gebruikt.
Veel producten staan helaas nog in de kinderschoenen omdat men nog niet heeft kunnen testen hoe een product van biobased oorsprong zich op de lange termijn verhoudt. Een stoel die na verloop van tijd composteert is natuurlijk fantastisch, maar dan wél graag na afloop van zijn levensduur en niet wanneer je hem nog gebruikt. Hier valt nog het een en ander uit te zoeken, maar het is fijn dat er aandacht aan wordt besteed. Ik ben nieuwsgierig wat de productontwikkelaars ons over twee jaar op de volgende Orgatec kunnen laten zien.

PET felt

Wat nu een enorme vlucht neemt is het hergebruik van PET-flessen. Het werd al een tijdje gebruikt voor kleding- en meubelstoffen maar nu heeft deze grondstof ook zijn weg gevonden naar producenten van meubilair en akoestische oplossingen.
Je kan denken; wat is er nou duurzaam aan een PET fles, het blijft toch plastic? Maar wanneer je bedenkt dat een té groot deel van ons afvalplastic nu wordt verbrand omdat onze recyclemachines de hoeveelheid niet aankunnen of, nog erger; verscheept naar Azië, dat daar een grijpstuiver voor ontvangt maar waar er ook geen plaats voor is zodat het in zee wordt gedumpt (ja echt!) en waar Boyan Slat van The Ocean cleanup het dan weer uit mag vissen…. Just saying!
Wanneer we dus het bestaande plastic kunnen verwerken in meubilair en akoestiek duurt het in elk geval jaren langer voor het onderdeel wordt van de afvalberg. En wie weet hebben we tegen die tijd een goed bio-based alternatief gevonden.

Voordeel van PET felt in meubilair; Eenvoudig te reinigen, hoog geluidsabsorberend vermogen, antibacterieel, licht in gewicht.

CO2 neutraal

Ik noemde net al even The Ocean Clean up, die enorme “stofzuiger” die probeert alle (door mensen!) gedumpte plastic weer uit de zee te vissen. Wij zijn blij dat dit initiatief er is, hoewel we liever een betere oplossing voor ons plastic overschot zoeken dan te dweilen met de kraan wijd open.

Hoe kom ik hier nou op? Nou…

Jaren geleden (1996!) liep tapijt fabrikant Interface qua duurzaamheid al vér voor op andere producenten. Er werd toen al gekeken hoe grondstoffen uit oude tapijttegels konden worden terug gewonnen voor hergebruik. Daarna besloten ze in de oceaan achtergebleven visnetten, met gebruik van lokale arbeidskrachten dus win-win, op te vissen en te verwerken tot tapijttegels. (en nu volgen veel andere producenten hun voorbeeld, maar Interface loopt voorop, ik hou daar van!)
Hun bedrijfshal in Scherpenzeel was al energiezuinig vóór dat überhaupt de norm was en nu zijn ze zover dat hun gehele tapijtcollectie CO2 neutraal kan worden geproduceerd en getransporteerd.
Rest mij nog te zeggen dat hun collectie niet alleen duurzaam is, maar ook nog eens heel fraai en toepasbaar voor zowel kantoor als hospitality. Kijk maar eens op hun website!

Nieuwe bureaustoellijn van ROVO

Orgatec ROVO R22

ROVO staat voor bureaustoelen, waar wij graag mee werken omdat ze ergonomisch verantwoord zijn tegen een prima prijs-kwaliteit verhouding. Op Orgatec werd een nieuw, duurzaam want voor 90% recyclebaar model geintroduceerd; De R22.
Het nieuwe model heet R22, heeft hetzelfde comfort en bedieningsopties als de al bestaande modellen maar is daarnaast voor 90% recyclebaar.
De stoel komt met verschillende insteltechnieken (waaronder ook het gepatenteerde Ergo Balance mechaniek) kan met een net-bespannen of volledig gestoffeerde rug worden uitgevoerd en is leverbaar vanaf ca. April 2023. Meer info? bekijk dit filmpje!
(o ja, we hebben hem uiteraard uitgebreid getest en ook deze stoel zit weer top!)

Zo, even genoeg over duurzaamheid, er zijn ook nog…

Copycats ☹

Dan is er nog de expo-hal met (wat wij misschien wat oneerbiedig) “copycats” noemen. Bedrijven, veelal uit het verre Oosten, die we op voorgaande beurzen meubilair van Westerse fabrikanten hebben zien demonteren en fotograferen en die nu vol trots een kopie van dat meubilair laten zien. (een enkele uitzondering daargelaten).
Voor ons (naast het duurzaamheids aspect) reden om uitsluitend met originele, Westerse merken te willen werken.

En verder? Vooral stilteboots, thuiswerkplek, modulair en…design

Veel fabrikanten komen met de zogenoemde telefoon ”boots”. Denk aan een glazen stilte-werkplek die kan worden uitgevoerd met zitjes, tafel, verlichting, airco enzovoort. Maar ja, dat bestond al. Er hebben alleen meer producenten op dit product ingehaakt. Dat komt misschien wel de prijs ten goede want die viel tot nog toe niet mee.

Thuiswerkplekken

Covid heeft wat in gang gezet! Vóór Covid wilde (of mocht) het gros van de medewerkers niet vanuit huis werken, ná Covid willen of mogen ze niet meer (fulltime) terug naar kantoor.
Ik ben benieuwd wat de huidige energieprijzen voor invloed gaan hebben, maar dat terzijde.
Verschillende fabrikanten hebben onderzocht wat er voor mogelijkheden zijn voor het creëren van een gezonde thuiswerkplek, maar ik heb geen echt goede oplossing gezien omdat die toch vaak weer uitkomt op een (opklapbaar) werkblad, waar bij de thuiswerker gewoon de ruimte voor ontbreekt. Mijn advies? Pak in elk geval een GOEDE bureaustoel en stel die goed in, dan ben je al beter af.

Modulaire elementen

Open rek, kast met of zonder deurtjes, bureaublad, plantenbak enzovoort. Ook dat was er allemaal al. Alleen nu van veel meer aanbieders. Van wie was die slogan “seen it, done it, been there” ook alweer? Dat dus!

Accessoires

Draadloos oplaadstation, looptafel, voetensteun, verlichting, geluidsdrager, monitorsteun …. Het was er allemaal, misschien in een iets andere vorm dan voorheen, maar we hebben het in elk geval allemaal weer even gezien.

Designmeubilair

Orgatec Inclass2Orgatec inclass1

Een kantoormeubelbeurs als Orgatec draait uiteraard niet alleen om bureaus, stoelen en ergonomische hulpmiddelen. Er zijn zat ruimtes in een bedrijf die om een andere inrichting vragen.
Denk aan ontvangst, lounge, kantine, enzovoort.
Gelukkig waren op dit gebied ook voldoende producenten aanwezig. Sommigen met modellen om van te kwijlen (en ook leuk voor thuis!), anderen moeten nog even terug om de volgende keer met een betere productlijn te komen (jaja we zijn streng!).
Ons viel vooral op dat de vormgeving weer wat vriendelijker, ronder, organischer wordt en het kleurbeeld “naturel”.
Ik ben vooral gecharmeerd van de collectie van het Spaanse Inclass, waar we al enige jaren mee werken.
Mooie materialen, heldere lijnen, fraai gestoffeerd en goed gedetailleerd. Ik hou er van!

Tot slot

Tot zover mijn persoonlijke verslag van Orgatec 2022, gebaseerd op de ervaringen van collega en mijzelf. Lang niet alles is aan bod gekomen, natuurlijk niet, wij hebben zo onze prioriteiten. Maar hé, mis je iets, heb je vragen of hulp nodig? Dan neem je toch even contact op? We helpen je graag!

Laat een reactie achter