Dit is waarom project tapijt er anders uit ziet dan je vloer thuis:

Is het je wel eens opgevallen dat project tapijt vaak van die grote patronen heeft?

Leoxx patch project tapijt

 Stijl én functie

Vooral wanneer je een klein tapijtstaal ziet lijkt dat al snel veel “te wild” .  Je zou het thuis waarschijnlijk alleen toepassen als karpet van een paar vierkante meter, anders wordt t echt too much. Maar ’t gekke is dat zo’n tapijt op een groter oppervlak (in een kantoor, gang of vergaderzaal) juist de neiging heeft veel “vlakker” te ogen en dan is het plotseling heel mooi, terwijl een kleiner, bescheidener patroontje volledig “wegvalt” in de ruimte!

 Vuilverbergend

Bijkomend voordeel: Op een tapijt met een wat groter patroon vallen vlekken minder snel op. Toch wel fijn in een omgeving waar bijvoorbeeld veel koffie rond gaat die niet altijd meteen wordt opgedept na het knoeien. (Dit effect heb je overigens ook met een kleiner patroon, zodra het maar meerkleurig is.)

Ook zones die druk belopen worden (hotelgangen bijvoorbeeld) worden om die reden vaak uitgevoerd in een wat drukker patroon.

Vormvast

Juist omdat project tapijt vaak in grotere ruimtes wordt geïnstalleerd is het belangrijk dat het vormvast is. Dat wil zeggen dat de rug van het tapijt overal evenveel (of weinig) rekt, zodat er, ook over grote afstanden, geen vertekend patroon ontstaat langs de naden. Dit is wel een beetje vergelijkbaar met patroonbehang, je baalt enorm wanneer de éne baan niet precies op de andere aansluit. Daarom zit er onder projecttapijt vaak een andere, stabielere rug dan bij vloerbedekking voor de particuliere markt.

Brandvertragend

Nog een verschil met je vloerbedekking thuis: projecttapijt moet op last van de brandweer brandvertragend zijn. Je herkent brandvertragend tapijt aan de toevoeging FR (fire-resistant).

Slijtvast

Projecttapijt gaat meestal een jaar of 10 mee. Geen gezicht wanneer daar lelijke looppaden of slijtplekken in ontstaan natuurlijk. Daarom wordt er vaak gekozen voor kunststof vezels als Polyamide of Polyester. Dat is vaak vele malen slijtvaster dan wol of katoen (uitzonderingen daargelaten) en ook nog eens grondiger te reinigen.

 Recycle!

Ook in de tapijtindustrie wordt gekeken hoe onze enorme afvalberg gereduceerd kan worden. Er wordt nu dus vooral tapijt ontwikkeld waarvan de rug (de achterkant) en de pool (de bovenkant) na gebruik van elkaar gescheiden en hergebruikt kunnen worden. Er is zelfs een tapijttegel fabrikant die de oceanen ontdoet van achtergebleven visnetten en daar de grondstof voor nieuwe project tapijten uit wint.  mooie ontwikkeling!

Tegels of kamerbreed

Project tapijt is verkrijgbaar in tegelvorm of kamerbreed (banen). Een tegel heeft een wat hardere rug en kan eenvoudig omgewisseld worden wanneer er iets mee gebeurt, bij kamerbreed tapijt is dat wat lastiger, maar dat is meestal weer wat voordeliger. Ook kan een tegel makkelijker over slechte, ongelijke ondervloeren worden geplaatst zonder dat dat “doortekent”aan de bovenkant. (ook weer door die hardere rug). en tot slot is een tegel natuurlijk handiger wanneer er een computervloer aanwezig is, omdat die vloer dan bereikbaar blijft!

Spelen met uni en dessin

Natuurlijk hoef je niet altijd te kiezen voor alleen maar gedessineerd tapijt. Afwisseling kan ook leuk zijn. Fabrikanten bieden hun tapijt vaak aan in gedessineerde én uni uitvoering. Zo kun je bijvoorbeeld de randen van een ruimte (waarop minder gelopen wordt) mooi uitvoeren in een uni kleur die ook in het gedessineerde tapijt voorkomt.

Nieuwe collectie gedessineerd bij Leoxx

Leverancier Leoxx heeft sinds kort een mooie collectie gedessineerd project tapijt van Belgische producent Louis de Poortere. Deze collectie is verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder ook wol en katoen. (ik zei al, uitzonderingen daargelaten, dit is volledig project geschikt!) Neem eens een kijkje op hun website en je ziet wat je allemaal met project tapijt kan doen. Fraai!

Hebben we je enthousiast gemaakt en ben je toe aan nieuwe vloerbedekking? neem dan even contact op!

www.leoxx.nl

www.interface.com

 

 

 

Laat een reactie achter