Thuis werken en fit blijven Tip #3: Je bloedsomloop

Zo blijf je fit op je tijdelijke thuiswerkplek. Tip #3 Je bloedsomloop

Corona
Hoe je het ook wendt of keert; We’re in this together!

Velen van jullie werken noodgedwongen thuis om de kans op besmetting van jezelf en je naasten zo klein mogelijk te houden. Niets is zo belangrijk als jouw en hun gezondheid blijkt maar weer. Maar hoe werk je thuis en blijf je tegelijk zo fit mogelijk?
Hele dagen thuis werken is wat anders dan af en toe een uurtje en je zult dus ook vaak merken dat je thuiswerkplek daar eigenlijk niet geschikt voor is. Er doen momenteel een heleboel goedbedoelde flauwekul adviezen over gezond thuis werken de ronde. Die doen niets voor je en zijn zonde van je geld!

Reden voor mij om een reeks tips te bedenken waar je wél iets aan hebt.

Je hoeft hiervoor niet direct iets aan te schaffen. Ik kan me voorstellen dat dat in deze onzekere tijden ook absoluut geen prioriteit heeft. We gaan gewoon samen proberen met huis-tuin en keuken middeltjes je tijdelijke werkplek te upgraden.

En mocht je ná deze crisis besluiten het thuis werken te continueren? Dán help ik je graag met het inrichten van een prettig werkbare, ergonomisch verantwoorde, volledig op jou afgestemde en ingestelde werkplek. Deal?

Tip #3 Houd je bloedsomloop actief, zit niet te lang stil!

Hiermee voorkom je stevige hoofdpijn, verlaag je de kans op diabetes II en andere narigheid.

Hoe zit dat?

Stimuleer je bloedsomloop

Lichaamsactiviteit wordt gemeten in eenheden “Mets”. Ik zal je niet vermoeien met een uitgebreide uitleg.
Wil je meer weten dan vind je volop informatie op internet.

Waar het mij om gaat is het volgende;

Je lichaam is het minst actief als je slaapt. Maar in Mets gemeten is er maar heél weinig verschil tussen slapen en stilzitten, terwijl er al een enorm verschil is tussen slapen en matig bewegen. In rust, dus wanneer je ligt en slaapt, zijn je hartslag en ademhaling heel laag. Dat is ook een aantal uren per etmaal nodig om je lichaam te “resetten”.
Maar ga je na de slaapuren lange tijd stilzitten, dan blijft je lichaam in die zogenoemde “sluimerstand”.
Je bloed wordt minder hard rondgepompt, waardoor je spieren minder goed doorbloed raken, waardoor afvalstoffen minder efficient worden afgevoerd, waardoor je stevige hoofdpijn krijgt en op de lange termijn zelfs grotere kans hebt op Diabetes II. Ook ligt de zuurstofopname van je bloed op een lager peil waardoor je sneller vermoeid raakt dan wanneer je beweegt.

De gezondste werkhouding is de volgende.

Inmiddels een bekende slogan bij Ergonomie adviseurs. Het is dus zaak om zoveel mogelijk van houding te wisselen tijdens je thuiswerk. Vooral wanneer je niet op een geschikte stoel zit. (en dat geldt helaas voor de meeste thuiswerkplekken).

Wat kan je doen?

  • Wissel zoveel mogelijk van houding.

    Ga bijvoorbeeld staan wanneer je telefoneert. Wanneer je rechtop staat, zorgt de zwaartekracht er voor dat je hart harder moet werken om je bloed rond te pompen. Zo wordt je bloedsomloop dus al geactiveerd.

Let, wanneer je gaat staan, wel op de stand van je heupen en knieën, zet de boel niet op slot! En overdrijf het niet. Hele dagen staan is bijna net zo slecht voor een mens als hele dagen stilzitten!

  • Las regelmatig, liefst elke 20 minuten, een pauze in.

         Loop in die tijd een rondje om-, of als dat niet gaat dóór je huis                         terwijl je diep in-, en uitademt.

  • Doe eenvoudige rek-, en strek oefeningen.

         

Als ik de moed vind, zal ik later deze week een filmpje plaatsen met                wat voorbeelden 😉. Je bewegingen hoeven trouwens geen Olympisch niveau te hebben, zolang je je spieren maar even activeert.

  • Drink veel.

En dan het liefst drankjes met weinig caffeïne (dat heeft een uitdrogende werking) en véél water. Ook belangrijk; zet niet een flesje water op je werkplek maar drink uit een glas, dat je steeds vult bij de kraan. Anders ontneem je jezelf steeds een reden om te bewegen.

  • Zorg dat je je bovenbenen niet afknelt met je stoelzitting.

Heb je geen goede bureaustoel, dan zit je waarschijnlijk op een eetkamer stoel. Leuk voor een paar uur (zo lang duurt een uitgebreid diner) maar niet geschikt voor hele dagen werken.

Merk je dat de zitting te veel tegen je onderbenen drukt (er moeten ongeveer 2 vingers tot een vuist tussen zitting en onderbenen passen) gebruik dan een kussentje in je rug waardoor je de zitting als het ware verkort en je onderbenen “vrij” komen.
Staat er nu nog teveel druk op je benen (of op je hele zitvlak, dat kan ook, dat merk je aan een slapend achterwerk) dan zit je waarschijnlijk te hoog. Gebruik in dat geval een voetensteuntje (een kartonnen doos of iets dergelijks) waardoor de achter-onderkant van je bovenbenen wat lucht krijgen. Of lees Tip #1 nog een keer!

  • Zorg dat je ook ná het werk voldoende beweging krijgt.

Dans door de kamer, hol de trap op en neer, doe grondoefeningen of doe iets met de Wii (bestaat die nog?) Kortom; Bewéég!

Tot slot

Er is geen Fitbit die enthousiast zal reageren op de extra beweging die je zo inlast gedurende de dag. Maar het zijn gekke tijden en elke extra beweging die je maakt is er één. We krijgen het nog lastig genoeg de komende weken, dus zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

Dit was alweer Tip #3 Heb je er iets aan, heb je vragen of feedback? Contact me en ik help je graag!

De volgende tip gaat over geluidsbeperking. Stay tuned!

Ik ben Sandra Schulze, projectadviseur “ergonomie op de werkplek en kantoorinrichting” bij Office & More. Meer weten over wat we doen wanneer er geen Corona is?

Laat een reactie achter